Slaměnka s přírodní zahradou v Křižanech

Cílem celé naší stavby je mít příjemné a zdravé bydlení, obklopené zahradou a volnou krajinou, v místě, kde je možné mít osobní vztahy, v místě, kde si děti mohou bezpečně hrát na zahradě, se sousedy, možná s několika blízkými zvířaty, v místě, které je pro život inspirující a obdařující.

Architektura

Nízkoenergetická dřevostavba se slaměnou a dřevovláknitou izolací o venkovních rozměrech 13x8m, s obytným podkrovím a malou půdičkou. Rodinný dům se staví v libereckém kraji v obci Křižany se zachovanou lužickou architekturou, tedy blíží se stylu tradiční vesnické architektury. Druhým méně viditelným stylem je zapracování jemnohmotných principů, tedy používání geomantie, ctění Feng-shui zásad a dalších původních technologií ve výrobě či stavbě.

Konstrukce

Dům je postaven na betonových pasech, s odvětrávanou dutinou. Konstrukce je masivní dřevěná, vyplněná slaměnými balíky o rozměrech 45x30x70-80cm. Dalšími konstrukčními prvky jsou příčky vybedněné z prken a nasypané hlínou, které tvoří jistou akumulační hmotu. Podstřešní izolaci pak tvoří dřevovlákno (30cm), které je i dále spolu s hlínou používáno v podlahách. V přízemí pak ještě siopor a kolem kamen v základu pěnosklo. Na vnitřní omítky je používána místní hlína a dále kupovaná štuková hlína od domácího výrobce omítek. V koupelnách a kuchyni obklady. Na vnější omítky je použita vápenná omítka (ovšem z hydrátu) a obklad z modřínových prken. Většinou jsou použité klasické prkna či palubky, pouze na půdě budou v rámci technologických a časových úspor OSB desky. Finální povrch podlah je masivní dřevěná podlaha a dlažba, v místech s vlhkým až mokrám provozem. Okna a dveře jsou s trojskly, v pasivních hodnotách.

Technologie

voda – vlastní studna
odpady – vlastní čistička - kořenová
elektrika – přípojka, fotovoltaika (2kW), s vývodem na elektrocentrálu pro základní chod domu